Thursday, August 4, 2011

The First Avenger

Bulan pose camni macam malas plak nak post entry baru. Lagipun sepanjang bulan pose and raya ni nanti meme xdapat la tgk wayang. Cuti jap 2 bulan eheheh.. By the way, aku nak share skit pasal filem superhero Marvel terbaru - Captain America. Cite ni sempat aku tengok sblm masuk bulan pose lagi. Tapi baru nak post review skang pasal malas ekeke.. Sebut je Captain America sedah tentu ramai tahu tentang bagaimana rupa adiwira berjiwa patriotik ni. Walaupun kita kadang-kadang menyampah dengan negara Amerika, tapi untuk movie ni layan jela.. huhu.

Cerita ini berlatar belakangkan tahun 1941 yang mana ketika ini zaman Perang Dunia ke 2. Ia mengisahkan Steve Rogers, seorang lelaki kurus kering tetapi berjiwa kental. Oleh kerana tubuhnya yang kecil, dia selalu dibuli dan permohonannya untuk menyertai askar banyak ditolak. Tetapi Steve tak pernah mengalah. Kesungguhan Steve ini telah mendapat perhatian dari seorang doktor makmal yang bertugas untuk projek khas militari - Project: Rebirth. Steve ditawarkan menyertai askar dan menjadi subjek eksperimen sulit milik militari Amerika itu. Di makmal, dia dimasukkan kedalam sebuah bekas dan disuntik dengan sesuatu bahan. Eksperimen itu berjaya dan perubahan fizikal ketara kelihatan ditubuhnya. Dia sudah menjadi super-soldier yang gagah perkasa, tough, power dan kuat. (same la tu..).

Sebelum :(

Selepas :)

Sejak itu Steve digelar Captain America. Tapi malangnya doktor yang menguruskan projek itu mati terbunuh plak membuatkan pihak atasan militari bertukar fikiran. Mereka tak membenarkan Steve turun ke medan perang kerana masih meragui kebolehannya. Sebagai ganti, Steve hanya menjadi maskot karekter Captain America dan membuat persembahan pentas untuk menaikkan semangat patriotik rakyat Amerika. Populariti Captain Amerika tersebar luas dan menjadi pujaan ramai. Walaupun begitu, dalam hati Steve berasa sedih, sebab diperkotak-katikan oleh pihak atasan dan terasa macam pak lawak aje atas pentas. Tak guna dia ada badan gagah tapi jadi maskot je (badan ganas hati cute..). Sib baek dia ade awek yang juga seorang askar atasan sebagai tempat mengadu. (ganas gak awek dia ni..).

Kemudian tersebar berita tentang sepasukan tentera Nazi - The Red Skull yang diketuai oleh Johann Schmidt. Schmidt pun kuat macam Captain America tetapi wajahnya telah berubah jadi tengkorak merah (eeeuuww..). Pakatan jahat The Red Skull cuba menguasai bumi kerna Schmidt memiliki Tesseract - suatu kiub berkuasa menghapus apa saja dengan sekelip mata. Dengan rasa bersemangat, Steve menawarkan diri untuk menewaskan pakatan The Red Skull. Setelah bertarung hebat dalam sebuah jet terbang, Johann Schmidt berjaya ditewaskan tetapi malangnya jet yang dinaikki Captain America itu terhempas ke dasar lautan. Captain Amerika pengsan & hilang dari pandangan.

Steve terjaga dari pengsannya dan sungguh dia tak percaya dia sudah berada di zaman moden sekarang 2011. Dia dimaklumkan dia telah terpengsan dalam ais hampir 70 tahun lamanya! Kini hiduplah Captain Amerika di zaman modern dan menjadi superhero pertama yang join The Avengers.

Y2N Rating : **** (4 stars for ya captain..)

P.A : Tak sabar nak tengok The Avenger 2012. Hulk + Thor + Iron Man + Black Widow + Captain America. Vavavavavoomm...

2 comments:

  1. ah dia dia dia dia daaaa tgk ?? cepatnyewww... huhuh ...jeles.. ! ok bai !

    ReplyDelete
  2. hahaha.. jgn jeless.. layan jerr..=p

    ReplyDelete